6 Aralık 2020 Pazar

TULUMBA TATLISI

Malzemeler:
Hamur için:
4 tane yumurta
50 gr tereyağı
2 su bardağı su
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı ucu kadar tuz
Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı

Yapılışı: Tatlıya öncelikle şerbet hazırlanarak başlanır. Ölçülü şeker ve su tencereye alınır kaynamaya başlayınca kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatılır. İnmesine yakın limon eklenip bir iki dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Hamuru hazırlamak için, yağ, su, şeker, tuz bir tencereye alınıp ocağa konulur. Su kaynayıp içerisindeki yağ da eriyince ölçülü un eklenip sürekli karıştırarak kısık ateşte 2 dakika hamur pişirilir. Daha sonra pişen hamur yoğurma kabına alınıp ara sıra karıştırarak soğumaya bırakılır. Soğuyan hamura yumurtalar birer birer eklenip hamur yoğrulur, her yumurta ekleyişte  yumurtanın hamura tamamen karışması sağlanır, daha sonra diğer yumurta eklenir.
İki tane sıkma poşeti üst üste takılır,  ucuna da tırtıklı uçdan takılır ve
geniş bir kavanoza poşet geçirilir. Daha sonra hazırlanan hamur sıkma poşetine konulur.
Geniş bir tavaya bolca ayçiçek yağı konulur ve soğuk yağın içerisine poşetteki hamurdan sıkılır ve mutfak makasının ucu yağa batırılıp hamur küçük küçük kesilip yağın içerisine bırakılır. Tava tamamen doluncaya kadar hamurdan sıkılıp kesilir. Daha sonra ocağın altı yakılıp kısık ateşte tutulur ve hamur hiç ellemeden havaya kalkıncaya kadar kısık ateşte tutulur. Hamurlar havaya kalkınca ocağın altı açılır ve sürekli kevgir kaşıkla ezmeden karıştırılır. Hamurlar güzelce kızarınca soğuk şerbetin içerisine bırakılır ve 1 dakika şerbette tutulup başka bir kevgir kaşıkla tepsiye çekilir. Daha sonra yağ soğumaya bırakılır, bu arada şerbette buzdolabında bekletilir. Yağ tamamen soğuyunca sıkma poşetindeki hamur tekrardan sıkılıp kesilir ve önce kısık ateşte sonra hızlı ateşte pişirilip şerbetlenir. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. Afiyet olsun.
Not: Yağın soğuk olması çok önemlidir, eğer yağ sıcak olursa hamurlar bir anda kızarır ve dışı kıtır olmaz hamur olur, şerbetinde çok soğuk olası gerekir ki tatlı kıtır olsun.


Hiç yorum yok: