Malzemeler:
500 gr soteleik dana eti
3 tane kuru soğan ( piyazlık
doğranmış)
3 tane havuç ( jülyen doğranmış)
3 su bardağı pirinç
4,5 su bardağı su veya et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
(istenirse)
Üzeri için:
2 yemek kaşığı taze badem
2 yemek kaşığı üzüm
Kimyon, karabiber, zerdeçal,
yenibahar, toz kırmızı biber, tuz
Yapılışı: Dana
eti düdüklü tencereye veya normal tencereye alınarak mühürlenir. Daha sonra içerisine
kabuğu soyulmuş olan bütün soğan ve üzerini geçecek kadar da kaynamış su ilave
edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Pirinçler geniş bir kâseye alınıp
üzerine 1 dolu yemek kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave
edilip karıştırılır ve 30 dakika ıslanmaya bırakılır. Daha sonra pirinçler
güzelce yıkanıp süzgece alınır.
Havuçlar bir tavaya alınarak 1
yemek kaşığı zeytinyağı ile güzelce kavrulup bir tabağa alınır. Aynı tava
içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip piyazlık doğranmış soğanlar ilave
edilerek soğanlara da güzelce kavrulur.
Pilavın pişirileceği tencereye
pişen etler konulur üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve baharatlar eklenerek etler
biraz çevrilir ve tencerenin tabanına düzgünce yerleştirilir. Kavrulan soğanlar
etlerin üzerine yayılır, havuçlar da soğanların üzerine yerleştirilir. Pirinçler de
bastırılarak en üste yerleştirilir ve ölçülü suyu konulup 1 tatlı kaşığı da tuz
eklenir. 1 yemek kaşığı da tereyağı konularak önce hızlı ateşte 1-2 dakika
sonra ocağın altı kısılarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir ve 20 dakika
demlemeye bırakılır. Bir tavada kabukları soyulmuş olan bademler zeytinyağı ilavesi
ile kavrulur. Demlenen pilav servis tabağına ters çevrilir üzerine de kavrulmuş
bademler yayılıp servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder