Malzemeler:
Marina için:
1 tatlı kaşığı biberiye
1 tatlı kaşığı ada çayı
Tuz, karabiber
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Alt tabanı için:
2 tane kuru soğan
2 tane havuç
Yarım kereviz ve yaprağı
1 tatlı kaşığı biberiye
1 tatlı kaşığı ada çayı
1 tatlı kaşığı kekik
Üzeri için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı bal
Yarım limon suyu
Yapılışı: Hindi etlerinin her
tarafına bıçak ile çizikler atılır ki marinası, içine işlesin diye. Daha sonra tuz,
karabiber ile güzelce ovulur, tepsinin bir kenarına 2 diş sarımsak rendelenir, ada
çayı elle ufalanır, biberiye ve zeytinyağı dökülüp hepsi harmanlanır. Daha
sonra hindinin her tarafına bu karışım sürülür özellikle derinin alt kısımlarına
da sürülüp ağzı kapalı bir kaba konulup buzdolabında 24 saat dinlendirilir.
Üzerinin sosunu hazırlamak için salçalar, soya sosu, bal ve limon suyu bir
tabakta karıştırılıp bir kenara alınır.
Hindinin pişirileceği tepsinin
tabanına soğanlar iri bir şekilde doğranıp tepsiye yayılır. Havuçlarda aynı
şekilde doğranıp tepsiye yayılır, kereviz ve yaprakları da tepsiye yayılır. 1
tatlı kaşığı kekik ve biberiye tepsiye serpiştirilir. Akşamdan marina edilmiş
olan hindi etleri sebzelerin üzerine konulur. Hazırlanmış olan salçalı karışımdan
hindinin her tarafına sürülür. Daha sonra hindilerin üzerleri önce yağlı kâğıt
ile sonra aliminyon folyo ile hiç hava almayacak şekilde kapatılır. Önceden ısıtılmış
fırında 200 derecede 30 dakika, sonra fırının ısısı 180 dereceye düşürülüp
1,5 saat de o şekilde toplam 2 saat pişirilir. Pişen hindiler fırından
çıkarılıp didiklenir ve borcama konulur. Tepside kalan hindilerin suyu ve
sebzelerin suyu tel süzgeçle bir tencereye süzdürülür. Daha sonra içerisine bir
kâsede yarım çay bardağı su ile açılmış olan 1 tatlı kaşığı nişasta eklenip
koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Borcamdaki hindilerin üzerlerine bu sos gezdirilip
tekrardan 10 dakika kadar fırına verilir ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder