27 Ocak 2021 Çarşamba

PORTAKAL SOSLU ETİMEK TATLISI

 


Malzemeler:
1 paket tuzsuz etimek
Şerbeti için:
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
Muhallebisi için:
1 litre süt
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır veya buğday  nişastası
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
Portakal sosu için:
2 su bardağı portakal suyu
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı mısır veya buğday nişastası
Üzeri için:
Toz fıstık, ceviz, hindistancevizi… vs
 
Yapılışı: Şerbeti hazırlamak için şeker teflon bir tencereye alınıp kısık ateşte hiç karıştırmadan kenarları hafif pembeleşinceye kadar ocakta tutulur. Daha sonra kenaraları renk almaya başlayınca karıştırılarak karemel rengi alıncaya kadar ocakta tutulur, yalnız fazla yakmamaya özen göterin ki yanık kokmasın. Daha sonra oda ısısındaki su yavaşça eklenir bu aşmada şeker toparlanıp havaya kalkacaktır, hiç ellemeden kısık ateşte şeker eriyiceye kadar kaynatılır ve ocaktan alıp çok az ılımaya bırakılır. Etimekler şerbetin içine atılıp önlü arkalı ıslatılıp kare borcama tek sıra halinde yerleştirilir ve artan şerbet üzerine gezdirilerek dökülür.
Muhallebiyi haırlamak için süt, nişasta, un ve şeker bir tencereye alınıp sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişrilir. Daha sonra ocak kapatılır, vanilya ve tereyağı eklenip tereyağı tamamen yedirilinceye kadar katıştırılır. Hazırlanan muhallbi etimeklerin üzerine yayılır ve soğumaya bırakılır.
Portakal sosu için portakal suyu, nişasta ve şeker küçük bir tencere içerisinde karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir, portakal suyu yerine vişne suyu da kullanabilirsiniz veya tatlının üzeri krem şanti ile de kaplanabilir. Soğuyan muhallebinin üzerine portakal sosu yayılır ve ilk sıcaklığı çıkınca 1 gece buzdolabında bekletilir. Ertesi günü tatlı dilimlenir ve üzeri
itenilen şekilde süslenip servis yapılır. Afiyet olsun.
 

 

Hiç yorum yok: