6 Ocak 2021 Çarşamba

AYVA TATLISI



Malzemeler:
3 tane ayva
Her bir yarım ayva için 3 yemek kaşığı şeker
2 küp şeker kadar lohusa şekeri
10 tane karanfil (istenirse)
1 su bardağı su
Islatmak için:
1 litre su
Yarım limon suyu
Üzeri için:
Kaymak
Toz fıstık (istenirse)
Yapılışı: Geniş bir kap içerisine 1 litre su ve yarım limon suyu konulup kenara alınır. Ayvaların kabukları soyulur ve ortadan ikiye kesilip ortasındaki çekirdekli kısımları çıkarılıp diğer ayvalar soyuluncaya kadar kararmaması için limonlu su içerisinde bekletilir.  Geniş bir tencere içerisine ayvaların kabukları ve içerisinden çıkan çekirdekler yayılarak konulur, bu işlem ayvalara kıvam ve renk vermesi için yapılır. Soyulmuş olan ayvaların altı çok ince kesilir ki ayvalar düz durabilsin diye, daha sonra ayvalar tenceredeki çekirdeklerin üzerine yerleştirilip her bir yarım ayvanın oyuk kısımlarına 3' er yemek kaşığı şeker konulur, karanfiller eklenir, güzel renk vermesi için lohusa şekeri de ayvaların arasına yerleştirilir, 1 su bardağı da su ilave edilir ve o
cağa alınır. Ayvalar kaynamaya başlayınca ocağın altı kısık şekilde en az 1 saat kadar pişirilir. Pişen ayvaların ilk sıcaklığı çıkınca servis tabağına alınır,  tenceredeki şerbetli kısım ayvaların üzerine süzgeçten geçirilerek dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan ayvaların üzerlerine kaymak konularak servis yapılır. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok: