Hamur
için:
1 su bardağı
süt
1 su bardağı su
1 paket instant
kuru maya
1 yemek kaşığı
şeker
1 su bardağı
yoğurt
125 gr tereyağı
(yumuşak)
1 tatlı kaşığı
tuz
6-6,5 su
bardağı un
İçi
için:
1 demet ıspanak
2 tane kuru
soğan
1 tane küçük
kapya biber
2 yemek kaşığı
zetinyağı
Tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı
galeta unu
150 gr beyaz
peynir
1 tane yumurta
Yapılışı:
Börek için öncelikle iç hazırlanarak başlanır.
Soğanlar yemeklik olarak çok küçük doğranır ve tencereye alınıp üzerine 2 yemek
kaşığı kadar zeytinyağı konulup kavrulur. Daha sonra küçük doğranmış olan kapya
biber eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanıp suyu iyice kurutulmuş olan ıspanaklar
azar azar eklenip sotelenir. Baharatlar da eklenir ve ocaktan alınıp sulanmasın
diye 1 yemek kaşığı galeta unu eklenir. Biraz soğuyunca peynir içerisine
ufalanır ve 1 yumurta kırılıp harç karıştırılıp kenara alınır.
Hamuru
hazırlamak için ılık su ve süt yoğurma kabına alınır, içerisine maya ve şeker
eklenip maya kabarıncaya kadar bekletilir, daha sonra diğer malzemeler eklenir
ve yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak ılık bir ortamda
mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 3 tane bezeye ayrılır. Beze merdane ile
açılıp yağlı kâğıt üzerine alınır ve bir tart kalıbı veya servis tabağı
büyüklüğünden 2 parmak büyük olacak şekilde açılır. Tart kalıbı ile iz yapılır
ve bıçak ile iz yapılan yere kadar 1’ er parmak aralıklarla kesilir. Daha sonra
kesilen parçalar çarpı olacak şekilde bir birinin üzerine kapatılır, tüm kenar
aynı şekilde yapılır ve oda ısısında 20 dakika bu şekilde bekletilir. Daha
sonra iç malzemenin 3/1 ortadaki boşluğa yayılır, diğer iç kalan 2 beze için
kullanılır. Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürülüp 180 dereceli fırında
kızarıncaya kadar pişirilir. Diğer 2 bezeye de aynı işlem yapılır. Afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder