6 Nisan 2019 Cumartesi

MAYALI TART BÖREK



Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket instant kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı yoğurt
125 gr tereyağı (yumuşak)
1 tatlı kaşığı tuz
6-6,5 su bardağı un
İçi için:
1 demet ıspanak
2 tane kuru soğan
1 tane küçük kapya biber
2 yemek kaşığı zetinyağı
Tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı galeta unu
150 gr beyaz peynir
1 tane yumurta
Yapılışı: Börek için öncelikle iç hazırlanarak başlanır. Soğanlar yemeklik olarak çok küçük doğranır ve tencereye alınıp üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı konulup kavrulur. Daha sonra küçük doğranmış olan kapya biber eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanıp suyu iyice kurutulmuş olan ıspanaklar azar azar eklenip sotelenir. Baharatlar da eklenir ve ocaktan alınıp sulanmasın diye 1 yemek kaşığı galeta unu eklenir. Biraz soğuyunca peynir içerisine ufalanır ve 1 yumurta kırılıp harç karıştırılıp kenara alınır.
Hamuru hazırlamak için ılık su ve süt yoğurma kabına alınır, içerisine maya ve şeker eklenip maya kabarıncaya kadar bekletilir, daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 3 tane bezeye ayrılır. Beze merdane ile açılıp yağlı kâğıt üzerine alınır ve bir tart kalıbı veya servis tabağı büyüklüğünden 2 parmak büyük olacak şekilde açılır. Tart kalıbı ile iz yapılır ve bıçak ile iz yapılan yere kadar 1’ er parmak aralıklarla kesilir. Daha sonra kesilen parçalar çarpı olacak şekilde bir birinin üzerine kapatılır, tüm kenar aynı şekilde yapılır ve oda ısısında 20 dakika bu şekilde bekletilir. Daha sonra iç malzemenin 3/1 ortadaki boşluğa yayılır, diğer iç kalan 2 beze için kullanılır. Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürülüp 180 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Diğer 2 bezeye de aynı işlem yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: