24 Nisan 2022 Pazar

 




EL AÇMASI BÖREĞİ
  
Bardak ölçüsü: 110 ml çay bardağı
Malzemeler:
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı yoğurt
1 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4,5 veya 5 su bardağı un
Aralarına sürmek için:
250 gr tereyağı veya margarin (eritilmiş)
1 kahve fincanı sıvı yağ
Üzeri için:
1 tane yumurta
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Ispanaklı içi için:
750 gr ıspanak
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı galeta unu
İçin yapılışı: Yemeklik doğranmış olan soğan tencereye alınır ve üzerine zeytinyağı eklenip güzelce kavrulur. Daha sonra baharatlar eklenip çevrilir. Güzelce yıkanıp kurulanmış ve doğranmış olan ıspanaklar da eklenir ve harlı ateşte ıspanaklar sönünceye kadar sotelenir. En son suyunu salmasın diye galeta unu eklenip az çevrilir ve soğumaya bırakılır.

Patatesli içi için:
4 tane patates (haşlanmış ve ezilmiş olacak)
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
İçin yapılışı: Yemeklik doğranmış olan soğan tencereye alınır ve üzerine zeytinyağı eklenip güzelce kavrulur. Daha sonra baharatlar eklenip çevrilir. Ezilmiş olan patatesler de eklenip güzelce karıştırılıp soğumaya bırakılır.
 

Yapılışı: Böreğin hamurunu hazırlamak için hamur malzemeleri yoğurma kabın alınıp yoğrulur ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılıp 12 tane bezeye ayrılır. Bezenin 1 tanesi tepsinin uzunluğuna göre açılıp üzeri yağlanır ve ikiye katlanır, katlanan kısma iç malzeme uzunlamasına yayılır ve kenar kısımları için üzerine kapatılıp rulo şeklinde sarılır. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye uzunlamasına yerleştirilir. Diğer bezelere de aynı işlem yapılır. Üzerlerine yumurtalı karışımdan sürülür 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.  Afiyet olsun.    

Hiç yorum yok: