6 Aralık 2021 Pazartesi

TAHİNLİ CEVİZLİ YILDIZ ÇÖREK





Bardak ölçüsü: 200 gr su bardağı
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı toz şeker                  
1 paket kuru maya
2 tane yumurta
80 gr tereyağı erimiş ( 1Türk kahve fincanı)
3,5 - 4 su bardağı un
Aralarına sürmek için:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın (istenirse)
Üzeri için:
2 yemek kaşığı süt
 
Yapılışı: Ilıtılmış süt, maya ve şeker yoğurma kabına alınıp karıştırılarak ılık bir ortamda maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır ve hamurun üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayalanamaya bırakılır.
Çöreğin içini hazırlamak için tahin, ceviz içi ve toz şeker bir kâse içerisinde karıştırılır.
Yapılan hamur 4 tane bezeye ayrılır. Her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezler yağlı kağıt üzerinde aralarına tahinli içten sürülüp üst üste konulur. En üstteki bezeye tahinli içten sürülmez. Daha sonra tam ortasına çay bardağıyla iz yapılır ve 4’e kesilir her 4 parça tekrardan 4’e kesilir toplam 16 parçaya kesilir. Kesilen parçalar ikişer ikişer zıt yönlere iki kez döndürülür, her parçaya aynı işlem yapılıp yağlı kâğıt fırın tepsisine alınıp üzeri örtü ile kapatılıp oda ısısında tepsi mayası için 20 dakika kadar bekletilir. Daha sonra üzerine fırça ile süt sürülür. Önceden ısıtılmamış fırında 180 derecede üzeri kızaran kadar pişirilir. Tatlı soğuyunca dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.
 
 
 
 
 
 

 

Hiç yorum yok: