21 Aralık 2021 Salı

MAKEDONYA PİLAVI

Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
500 gr kuzu kuşbaşı et
2 tane kuru soğan
2 tane köy biberi
2 tane kapya biber
4 tane domates
500 gr kestane
100 gr dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber, tarçın, yenibahar
Üzeri için:
Fesleğen veya dereotu

Yapılışı: Pirinçler geniş bir kâseye alınır üzerine 2 dolu yemek kaşığı tuz eklenir ve üzerini geçecek kadar kaynamış eklenip karıştırılır ve bu şekilde 1 saat kadar bekletilir.
Kestaneler yıkanıp üzerine çizikler atılır ve bir tencereye konulup üzerini geçecek kadar su eklenip yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Yemeklik olarak doğranmış olan soğan az zeytinyağı ilavesi ile kavrulur, içerine yemeklik doğranmış olan 1 tane köy biberleri de eklenip kavurmaya devam edilir. Kuzu eti bu aşamada eklenip kavrulur, rondoda çekilmiş olan kapya biberler de eklenip kavurmaya devam edilir. Karabiber, pul biber, tuz ve salça eklenip hepsi birlikte karıştırılır. En son etin hizasında olacak şekilde kaynamış su eklenip et yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Diğer bir tavada kalan köy biberi yemeklik doğranır ve sarımsak ve az zeytinyağı ilavesi ile kavrulur. Daha sonra içerisine yemeklik doğranmış olan domatesler eklenip sotelenir, tuz, karabiber ve pul biber eklenir ve kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir ve rondodan çekilir.
Pilavın pişirileceği tencereye 2 dolu yemek kaşığı zeytinyağı alınır ve üzerine dolma fıstıkları konulup kavrulur. Daha sonra güzelce yıkanıp süzdürülmüş olan pirinçler eklenip kavurmaya devam edilir, 1 dolu yemek kaşığı tereyağı eklenir. Tuz, karabiber, tarçın, pul biber, yenibahar eklenip hepsi güzelce karıktırılır. Haşlanıp kabukları soyulmuş olan kestanelerin yarısı da eklenir ve 3 bardak pirince 4,5 su bardağı su konulup pilav kaynayınca altı kısılarak pişirilir. Pişen pilavın, üzerine ince kıyılmış olan dereotu serpiştirilip üzeri havlu kağıt ile kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Demlenen pilav karıştırılır ve servis kasesinin altına önce pişen kuzu etinden konulur, üzerine pilav bastırılarak konulur ve servis tabağına ters çevrilir. Etlerin üzerine domatesli sostan konulur ve üzeri kestane ile süslenip servis yapılır. Afiyet olsun.

 

Hiç yorum yok: