Bardak
ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı toz
şeker
1 paket instant kuru
maya
100 gr tereyağı
1 tane yumurta
5 veya 5,5 su bardağı
un
İçi için:
1,5 su bardağı tahin
1 su bardağı toz
şeker
1 kase ceviz içi
(istenirse)
Yapılışı: Ilıtılmış süt, su, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp
karıştırılır ve 10 dakika mayanın aktifleşmesi için bekletilir. Daha sonra içerisine
tereyağı, yumurta ve kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir
hamur yapılır. Yapılan hamurun üzeri kapatılarak oda ısında mayalanmaya bırakılır.
İçi hazırlamak için
geniş bir kap içerisine tahin, şeker ve ceviz içi konulup karıştırılır.
Mayalanan hamur 10
tane bezeye ayrılır ve her bir beze çok ince olmayacak şekilde açılır. Açılan
bezler tezgah üzerine yayılır ve hazırlanan tahinli iç açılan hamurların kenar
kısımlarına paylaştırılır ve tahin kenar kısmına kaşık arkası ile yayılıp rulo
şeklinde sarılır, bütün açılan hamurlar aynı şekilde hazırlanır ve 20 dakika
kadar tezgah üzerinde bekletilir. Daha sonra hazırlanan hamurlar tezgah
üzerinde ileri geri rulo yapılarak inceltilir ve ortadan başlayarak kendi
etrafında döndürülerek rulo yapılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
Bütün hamura aynı işlem yapılır ve üzeri örtü ile kapatılarak 20 dakika kadar
tepsi mayası için ılık bir ortamda bekletilir. Yumurta sarsının içine 1 tatlı
kaşığı süt ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ konulup çırpılır ve tepsideki çöreklerin
üzerine fırça ile sürülür ve susam serpiştirilir. Hazırlanan çörekler 180 dereceli
fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 25 veya 30 dakika kadar pişirilir.
Biraz soğuyunca servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder