1 Şubat 2021 Pazartesi

TAHİNLİ ÇÖREK


Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant kuru maya
100 gr tereyağı
1 tane yumurta
5 veya 5,5 su bardağı un
İçi için:
1,5 su bardağı tahin
1 su bardağı toz şeker
1 kase ceviz içi (istenirse)

Yapılışı: Ilıtılmış süt, su, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır ve 10 dakika mayanın aktifleşmesi için bekletilir. Daha sonra içerisine tereyağı, yumurta ve kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamurun üzeri kapatılarak oda ısında mayalanmaya bırakılır.
İçi hazırlamak için geniş bir kap içerisine tahin, şeker ve ceviz içi konulup karıştırılır.
Mayalanan hamur 10 tane bezeye ayrılır ve her bir beze çok ince olmayacak şekilde açılır. Açılan bezler tezgah üzerine yayılır ve hazırlanan tahinli iç açılan hamurların kenar kısımlarına paylaştırılır ve tahin kenar kısmına kaşık arkası ile yayılıp rulo şeklinde sarılır, bütün açılan hamurlar aynı şekilde hazırlanır ve 20 dakika kadar tezgah üzerinde bekletilir. Daha sonra hazırlanan hamurlar tezgah üzerinde ileri geri rulo yapılarak inceltilir ve ortadan başlayarak kendi etrafında döndürülerek rulo yapılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Bütün hamura aynı işlem yapılır ve üzeri örtü ile kapatılarak 20 dakika kadar tepsi mayası için ılık bir ortamda bekletilir. Yumurta sarsının içine 1 tatlı kaşığı süt ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ konulup çırpılır ve tepsideki çöreklerin üzerine fırça ile sürülür ve susam serpiştirilir. Hazırlanan çörekler 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 25 veya 30 dakika kadar pişirilir. Biraz soğuyunca servis yapılır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: