150 gr tereyağı (soğuk olmalı)
2 su bardağı un
1 tane yumurta
2 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
1 bağ ıspanak (500 gr)
1 tane kuru soğan
1 dolu yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı galeta un (ıspanak sulanmasın diye)
200 ml krema
1 tane yumurta sarısı
Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:
Rendelenmiş kaşar rendesi
Yapılışı: Tartın içini hazırlamak için soğan az sıvı yağında iyice kavrulur ve baharatları eklenir. İnce doğranmış ıspanaklar da eklenir ve az çevrilir, 1 kaşık galeta unu eklenir ve az çevrilip başka bir kaseye konulup soğumaya bırakılır. Karışım soğuyunca krema, yumurta sarısı ve az kaşar peynir rendesi eklenir ve güzelce karıştırılır.
Tartın hamurunu hazırlamak için yağ, un ve tuz kum kıvamına gelinceye kadar elle veya hamur makinası ile ufalanır, daha sonra diğer malzemeler eklenir ve biraz sertçe bir hamur yapılır ve streçe sarılı olarak buzdolabında 1 veya 2 saat dinlendirilir, istenirse hamuru akşamdan da hazırlanabilir. Daha sonra hamur açılarak tart kalıbına kenarlardan taşacak şekilde yerleştirilip kenarları düzgünce kesilir, kenarlardan artan hamur kalıbın taban kısmına yerleştirilir. Yayılan hamur çatalla delinir ve üzeri yağlı kağıt ile kapatılıp kağıdın üzerine her hangi bir bakliyat yayılır (hamur çok kabarmasın diye) ve bu şekilde önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında 20 dakika pişirilir. Daha sonra bakliyatlı kağıt hamurun üzerinden alınıp hamurun üzerine hazırlanan iç malzemesi yayılır ve üzerine de kaşar peyniri rendesi serpiştirilir ve 170 dereceli fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 veya 30 dakika kadar daha pişirilir. Pişen tart kalıbında soğutulur ve sonra servis tabağına alınıp dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder