20 Aralık 2022 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

 

Malzemeler:
3 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı kaynamış su
4 tane piyazlık doğranmış kuru sağan
1 yemek kaşığı esmer veya toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Mercimekler güzelce yıkanıp üzerini geçecek kadar su ilavesi ile tencereye alınır ve mercimekler yumuşayana kadar haşlanır.  Piyazlık doğranmış soğanlar 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı şeker ile geniş bir tencereye konulur ve kısık ateşte karamelize oluncaya kadar pişirilir. Daha sonra karamelize olan soğanın yarısı bir kâseye alınır, kalan soğanın üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve salçalar eklenip güzelce kavrulur. Daha sonra haşlanmış olan mercimekler konulur ve üzerine kaynamış ölçülü suyu konulur, yani 2 bardak bulgura 4 su bardağı su olacak şekilde. Bulgurlar, tuz, karabiber eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pilav pişirilir. Pişen pilav sıcakken karıştırılır ve üzerine yakılmış olan 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir, üzerine kalan soğanın yarısı konulur ve tencerenin üzeri havlu kağıt ile kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve üzerine ayrılan karamelize soğandan konulup servis yapılır. Afiyet olsun.
 
 

 


Hiç yorum yok: