Malzemeler:
3 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı kaynamış su
4 tane piyazlık doğranmış kuru sağan
1 yemek kaşığı esmer veya toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı kaynamış su
4 tane piyazlık doğranmış kuru sağan
1 yemek kaşığı esmer veya toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı: Mercimekler güzelce
yıkanıp üzerini geçecek kadar su ilavesi ile tencereye alınır ve mercimekler
yumuşayana kadar haşlanır. Piyazlık
doğranmış soğanlar 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı şeker ile geniş
bir tencereye konulur ve kısık ateşte karamelize oluncaya kadar pişirilir. Daha
sonra karamelize olan soğanın yarısı bir kâseye alınır, kalan soğanın üzerine 1
yemek kaşığı tereyağı ve salçalar eklenip güzelce kavrulur. Daha sonra
haşlanmış olan mercimekler konulur ve üzerine kaynamış ölçülü suyu konulur,
yani 2 bardak bulgura 4 su bardağı su olacak şekilde. Bulgurlar, tuz, karabiber
eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pilav pişirilir. Pişen
pilav sıcakken karıştırılır ve üzerine yakılmış olan 2 yemek kaşığı tereyağı
eklenir, üzerine kalan soğanın yarısı konulur ve tencerenin üzeri havlu kağıt ile
kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve
üzerine ayrılan karamelize soğandan konulup servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder