14 Ocak 2022 Cuma

BEŞAMEL SOSLU GÜVEÇ (12 Kişilik)

Malzemeler:
700 gr sotelik et (dana eti)
2 tane kuru soğan
1 tane yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
3 diş sarımsak
Mantarlı karışım için:
1 paket mantar
1 tane kırmızı kapya biber
1 tane yeşil biber
4 veya 5 dal taze soğan
1 kaç dal maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Şehriye pilavı için:
2 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı su
Az zeytinyağı
Beşamel sos için:
1 dolu yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı süt
Üzerleri için:
Kaşar peyniri rendesi
 
Yapılışı: Yemeğin et sotesi için yemeklik doğranmış olan soğanlar ve yeşil biber 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilavesi ile güzelce kavrulur. Sotelik doğranmış olan dana etleri azar azar eklenip sotelemeye devam edilir. Baharatları eklenir, etin orta kısmına 1 yemek kaşığı tereyağı ve salçalar eklenip ortada az kavrulup sonra etlerle birlikte karıştırılır, sarımsaklar eklenir ve üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenip etler tamamen yumuşayıp suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilir.
Mantarlı karışım için jülyen doğranmış olan biberler az zeytinyağı ilavesi ile kavrulur. Daha sonra gene jülyen doğranmış olan mantarlar bir anda sulanmasın diye azar azar eklenip hepsi birlikte sotelenip baharatları eklenir. En son ince doğranmış olan maydanoz ve taze soğanlar eklenip karıştırılır ve kenara alınır.
Şehriyeli karışım için arpa şehriyeler bir tencereye alınıp üzerine az zeytinyağı eklenip şehriyeler biraz renk alıncaya kadar kavrulur. Ölçülü suyu eklenip tuz eklenir ve pilav gibi pişirilip demlenmeye bırakılır.
Beşamel sos için bir sütlüğe 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı alınır üzerine 2 su bardağı süt, tuz ve karabiber eklenip koyulaşıncaya kadar karıştırarak ocakta pişirilir.
12 tane güveç kaplarının altına et sote pay edilir, üzerine mantarlı karışım yayılır onun üzerine çok az kaşar peyniri yayılır onun üzerine arpa şehriyeli pilav yerleştirilir ve beşamel sos yayılır, en üstüne kaşar peyniri rendesi serpiştirilip 180 dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Not: Bu yemeği güveçlere pay edip en son aşaması ile derin dondurucuya koyabilir ve gerek halinde hemen fırınlayıp pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: