25 Ocak 2022 Salı

BADEMLİ KUZU İNCİK YANINDA KAYMAKLI BULGUR PİLAVI

 


Malzemeler:
5 tane kuzu incik
50 gr çiğ badem
Marina sosu için:
4 diş sarımsak
Zeytinyağı
Karabiber, kaya tuzu
2 yemek kaşığı portakal suyu
Tabanı için:
2 tane kuru soğan
1 tane havuç
1 tane kereviz
5 tane kuru erik
1 tane kabuk tarçın
3 dilim portakal
Portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı domates sosu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Üzerinin sosu için:
Pişen etin suyu
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı pekmez
Tuz, pul biber
 
Yapılışı:

Etler kemikleri kalacak şekilde bonfile gibi açılır ve 1 gece önceden marina malzemesine bulanıp kapalı bir kapta bekletilir. Çiğ bademlerin kabukları soyulur ve az zeytinyağı ile tavada kavrulur. Bekletilen etler tezgâhta açılır ve içerisine bademlerden konulup sıkıca sarılır ve ip ile bağlanır. Hazırlanan etler ısıtılmış tavada mühürlenir. Taban için olan malzemeler yuvarlak şekillerde doğranıp yağlı kâğıt serilmiş borcam üzerine yayılır. Sebzelerin üzerine mühürlenen etler yerleştirilir. Salçalar az zeytinyağı ile karıştırılır ve etlerin üzerlerine sürülür. Daha sonra etlerin mühürlendiği tavaya su konulup salçaların karıştırıldığı kaseye eklenip çalkalanır ve sebzelerin üzerine gezdirerek dökülür. Etlerin üzeri önce yağlı kağıt ile güzelce kapatılır, daha sonra aleminyon folyo ile her tarafları sıkıca kapatılıp 180 dereceli fırında 2 saat pişirilir. Pişen etlerin suyu bir tencereye alınır, içerisine sebzelerden çok az eklenir ve blenderden geçirilir ve üzerine pekmez, soya sosu ve damak zevkine göre baharatlar eklenir ve çok az da kaynamış su eklenip kısık ateşte kıvam alıncaya kadar pişirilir. Pişen et servis tabağın alınır ve üzerine sos gezdirilip servis yapılır. Afiyet olsun.

 

 


Hiç yorum yok: