18 Mart 2020 Çarşamba

ETLİ FELLAH KÖFTESİ

Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 tane yumurta
Tuz, toz kırmızı biber, karabiber, kimyon
Kıymalı sos için:
500 gr kıyma
2 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Tuz, pul biber, kimyon, karabiber
1 tutam maydanoz

Yapılışı: Bulgur geniş bir kâseye alınır ve kaynamış su ile ıslatılıp kapağı kapalı olarak 10 -15 dakika bekletilir. Daha sonra bulgurun üzerine un, irmik, baharatlar ve yumurta eklenip kontrollü şekilde su eklenerek yoğrulur. Daha sonra hazırlanan köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar alınıp avuç içerisinde yuvarlanır ve ortasına parmak ile bastırılır ve tepsiye dizilir, bütün köfte harcına aynı işlem yapılır.
Kıymalı sosu hazırlamak için tavaya az zeytinyağı konulur ve kıyma eklenip kıyma kavrulur. Daha sonra içerisine yemeklik doğranmış olan kuru soğanlar eklenip kavurmaya devam edilir. Baharatlar, salça ve tereyağı eklenip kavurma işlemine devam edilir. En son ceviz içi eklenip kenara alınır.
Tencereye su konulur ve kaynatılır içerisine tuz atılır ve hazırlanan köfteler içerine konulup köfteler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra köftelerin suyu süzülüp servis tabağına alınır ve üzerine hazırlanan kıymalı sos gezdirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilip servis yapılır. Afiyet olsun.








Hiç yorum yok: