28 Ekim 2019 Pazartesi

EL AÇMASI KIYMALI GÜL BÖREĞİ


Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
20 adet börek için
Malzemeler:
Hamur için:
İçi için:
2 servis kaşığı zeytinyağı
750 gr kıyma
2 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
Hamuru için:
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
1 su bardağı sıvı yağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 - 4,5 su bardağı un
Hamuru açmak için:
1 kâse nişasta
Hamuru yağlamak için:
2 su bardağı sıvı yağ
Üzerleri için:
1 tane yumurta sarısı
Yarım yemek kaşığı yoğurt
Yarım yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: Böreğin içini hazırlamak için tencereye zeytinyağı ve kıyma alınıp hızlı ateşte kıymanın saldığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Daha sonra içerisine yemeklik olarak doğranmış soğanlar eklenip güzelce kavrulur. Baharatları ve salça eklenip kavurmaya devam edilir. En son ince kıyılmış olan maydanoz eklenir, kıymalı iç ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Hamuru hazırlamak için sıvı malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Kontrollü bir şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur 20 tane bezeye ayrılır, kapalı bir kap içerisine alınıp 20 dakika dinlendirilir. Dinlenen bezeler 2 şer adet olmak üzere servis tabağı büyüklüğünde açılır, arasına nişasta sürülüp 2 beze üst üste konulup gene nişasta yardımı ile ince bir şekilde açılır. Açılan bezelerin üzeri sıvı yağ ile yağlanır, ortadan ikiye kesilip karşılıklı uç kısımlarına kıymalı içten yayılır ve karşılıklı olarak rulo şeklinde sarılır ve kendi etrafında döndürülüp gül şekli verilir. Hazırlanan börekler yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer tüm bezelere aynı işlem yapılır, yani toplamda 20 adet börek yapılır. Üzerlerine yumurta, yoğurt ve sıvı yağ karışımı sürülür ve 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: