5 Şubat 2022 Cumartesi

VELİBAH


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket kuru (instant) maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
İçi için:
4 tane patates
1 tane kuru soğan
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
1 dolu servis kaşığı zeytinyağı
Üzerlerini yağlamak için:
100 gr tereyağı

Yapılışı: İçi hazırlamak için patatesler haşlanır ve ezilir. Soğan çok küçük doğranır ve zeytinyağı eklenerek tavaya alınıp kavrulur. İçerisine ezilmiş patatesler ve baharatlar eklenir ve soğumaya bırakılır.
Hamuru hazırlamak için ılıtılmış süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır ve maya eriyene kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak ılık bir ortamda çok az mayalandırılır. Daha sonra mayalanan hamur 12 tane bezeye ayrılır. Hazırlanmış olan patates içi de 12 parçaya ayrılır. Hamur bezeleri çok az açılır ve ortasına patates içi konulur ve kapatılıp örtü üzerine alınır ve üzeri kapatılarak 5 dakika kadar bekletilir. Daha sonra açılabildiği kadar açılır ve ister teflon tavada isterseniz de sacda pişirilir. Bir tarafı kızarınca çevrildiği zaman üzeri tereyağı ile yağlanır. Tereyağı ağır olur derseniz zeytinyağı ile yağlanır ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: