22 Kasım 2020 Pazar

KAYSERİ YAĞLAMASI (ŞEBİT MANTISI)


Şebit için malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı şeker
1 paket instant (kuru) maya
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
5 su bardağı un
Kıymalı sosu için:
400 gr kıyma
2 tane kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 tane sivri biber
2 tane domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kara biber
1 su bardağı kaynamış su
 
Yapılışı: Şebit için ılık su, süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Daha sonra un ve tuz eklenip yoğrulur, hamur toparlanmaya başlayınca Ayçiçek yağı ilave edilip hamur toparlanır. Hamurun üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 15 tane bezeye ayrılır ve üzeri örtü ile kapatılıp 10 dakika dinlendirilir. Bezeler un yardımı ile çok ince olmayacak şekilde açılır. Teflon bir tava veya sac üzerinde hazırlanan yufkalar sürekli çevrilerek önlü arkalı pişirilir. Pişen şebitler örtü arasında muhafaza edilir ki kurumasın diye. Bu şebit hamurları 1 gün önceden de yapılabilir.
Kıymalı sos için yağ ve küçük doğranmış soğanlar tencereye alınıp güzelce kavrulur. Daha sonra içerisine kıyma eklenip kavrulur.  Küçük doğranmış olan biberler eklenip onlar da kavrulur. Salçalar ve baharatlar eklenip biraz çevrilir, kabukları soyulup küçük doğranmış olan domatesler de eklenir ve kavurmaya devam edilir. En son kaynamış su eklenip tencerenin kapağı kapatılır ve ocağın altı kısılıp 20 dakika kadar pişirmeye bırakılır.
Hazırlanan şebitlerden 1 tanesi dörde katlanır ve uç kısımları kıymalı harcın suyuna batırılıp servis tabağına alınır (uç kısımlar kuru kalmasın diye) üzerine kıymalı içten yayılır, üzerine bir şebit hamuru gene uçları sosa batırılıp kıymalı için üzerine serilir ve tekrardan kıymalı içten konulup yayılır. Bu işlem kıymalı iç bitene kadar yapılır ( (ben 11 tane şebit hamuru kullandım). Daha sonra soğutmadan dilimlenerek sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapılır.
 

 

Hiç yorum yok: