30 Ağustos 2019 Cuma

TAM BUĞDAY UNLU EKMEK



Bardak Ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
1,5 su bardağı su
3 çorba kaşığı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3,5 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Su, süt, maya, şeker ve zeytinyağı hamur yoğurma makinasına alınır, üzerine önce 3 su bardağı un konulur, unun üzerine tuz eklenip yoğurmaya başlanır. Çok cıvık ise yarım bardak un daha eklenir, yalnız çok katı bir hamur olmamalıdır, yani ele yapışan bir kıvamda olmalıdır ve 5 dakika kısık devirde yoğrulur. Hamur makinası yok ise mikser ile karıştırılabilir. Daha sonra üzeri streç film ile kapatılıp ılık bir ortamda 2 saat kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur kaşıkla veya spatula ile unlu tezgâh üzerine alınır ve etrafından toparlanarak içerisindeki havası alınır. Daha sonra biraz uzatılıp rulo şeklinde sarılıp unlanmış uzun kek kalıbına hamur alınır ve üzeri örtü ile kapatılıp 1 saatte bu şekilde bekletilir. Kabaran hamurun üzerine keskin bir bıçakla verevler çizilir. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir. Eğer üzeri fazla kızarır ise alüminyum folyo ile üzeri kapatılır. Fırından çıkınca temiz örtü arasında soğutulur. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: