9 Eylül 2019 Pazartesi

KAYSERİ KETESİ



Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı, 115 ml çay bardağı
Malzemeler:
1 lt süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
9 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
2 su bardağı sıvı yağ
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Araları için:
250 gr tereyağı
250 gr margarin
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı

Yapılışı: Ketenin içini hazırlamak için, teflon bir tencereye sıvı yağ alınır ve ısıtılır. İçerisine 3,5 su bardağı un ve tuz konulup unun kokusu gidinceye kadar kavrulur ve soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri yoğurma kabına alınıp yoğrularak ele yapışmayan bir hamur yapılır. Yapılan hamur 9 tane bezeye ayrılır ve üzeri kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Bezlerden 3 tanesi ince bir şekilde açılır ve araları yağlanarak üst üste konulur, en üstteki yufkada yağlanır, önce karşılıklı iki kenar ortada birleştirilir, sonra diğer karşılıklı iki uç kenar çok az katlanır ve hamur tamamen ikiye katlanıp streç filim ile sarılıp buzdolabında içerisindeki yağ donuncaya kadar bekletilir. Diğer 6 bezeye de aynı işlemler yapılır.
Dolapta bekletilen hamur tezgâh üzerine alınır ve ortadan ikiye kesilir, diğer uzun tarafta 6 parçaya kesilir yani bir dikdörtgen parçadan 12 tane beze çıkarılır. Kesilen hamurlar merdane ile kare olacak şekilde açılıp ortasına soğumuş olan kuymaktan konulup bohça gibi kapatılıp kapanan yer alta gelecek şekilde yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: