Bardak ölçüsü: 200 ml su
bardağı, 115 ml çay bardağı
Malzemeler:
1 lt süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
9 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
2 su bardağı sıvı yağ
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Araları için:
250 gr tereyağı
250 gr margarin
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
Yapılışı: Ketenin içini hazırlamak için, teflon bir tencereye
sıvı yağ alınır ve ısıtılır. İçerisine 3,5 su bardağı un ve tuz konulup unun
kokusu gidinceye kadar kavrulur ve soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri yoğurma kabına alınıp
yoğrularak ele yapışmayan bir hamur yapılır. Yapılan hamur 9 tane bezeye
ayrılır ve üzeri kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Bezlerden 3 tanesi ince bir
şekilde açılır ve araları yağlanarak üst üste konulur, en üstteki yufkada
yağlanır, önce karşılıklı iki kenar ortada birleştirilir, sonra diğer
karşılıklı iki uç kenar çok az katlanır ve hamur tamamen ikiye katlanıp streç
filim ile sarılıp buzdolabında içerisindeki yağ donuncaya kadar bekletilir.
Diğer 6 bezeye de aynı işlemler yapılır.
Dolapta bekletilen hamur tezgâh üzerine
alınır ve ortadan ikiye kesilir, diğer uzun tarafta 6 parçaya kesilir yani bir
dikdörtgen parçadan 12 tane beze çıkarılır. Kesilen hamurlar merdane ile kare
olacak şekilde açılıp ortasına soğumuş olan kuymaktan konulup bohça gibi
kapatılıp kapanan yer alta gelecek şekilde yağlı kâğıt serilmiş tepsiye
dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder