2 Ağustos 2019 Cuma

PATATES KÖFTESİ


Malzemeler:
5 tane orta boy patates
Yarım su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı un
1 tane yumurta
200 gr kaşar peyniri
Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber

İçi için:
300 gr kıyma
2 tane kuru soğan
3 tane yeşilbiber
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Pane için:
2 tane yumurta
1 kâse galeta unu

Üzerleri için:
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı: Köfteye öncelikle içi yapılarak başlanır. Bunun için küçük doğranmış olan soğanlar az zeytinyağı ile kavrulur. Daha sonra içerisine küçük doğranmış olan biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Kıyma eklenir ve kıymanın saldığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Baharatları eklenir ve ince kıyılmış olan maydanoz eklenip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Patatesli karışımı hazırlamak için öncelikle bulgurun üzerine kaynar su gezdirilip 20 dakika bekletilir.  Haşlanmış olan patateslerin kabukları soyulup sıcakken ezilir, içerisine kaşar peyniri rendelenir. Islatılmış olan bulgur, baharatlar ve yumurta eklenip yoğrulur. En son un eklenir güzelce yoğrulur ve üzeri kapatılarak 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir.
Pane için yumurtalar geniş bir tabağa kırılıp çırpılır, başka geniş bir tabağa da galeta unu konulup hazırlanır.
Dinlenen patatesler limon büyüklüğünde bezelere ayrılır ve içli köfte yapılır gibi patatesin orta kısmı açılır ve soğumuş olan kıymalı içten konulup kapatılır. Avuç içerisinde yassı olacak şekilde düzeltilip önce çırpılmış olan yumurtaya bulanır, sonra galeta ununa bulanıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerilerine fırça ile sıvı yağ sürülür ve önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.



















Hiç yorum yok: