8 Kasım 2018 Perşembe

YÖRESEL EKŞİLİ KÖFTE



Malzemeler:
Köftesi için:
2 su bardağı ince bulgur
1 tane yumurta
3 dolu yemek kaşığı un
Tuz, su

Salçalı karışımı için:
1 dolu su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 bağ ıspanak
1 tane limon suyu
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı: 1 su bardağı mercimek üzerini geçecek kadar su ilavesi ile pişirilir. Diğer tarafta köfte için bulgur 1,5 su bardağı ılık su ile 15 dakika ıslatılır. Daha sonra köfte için olan malzemelerin hepsi geniş bir kap içerisinde azar azar da su ekleyerek köfteler tutuncaya kadar yoğrulur. Köftelerden nohut büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içerisinde yuvarlanır, bütün köfte malzemeleri bu şekilde hazırlanır. Yemeğin pişeceği tencereye 2 tane kuru soğan yemeklik olarak doğranır. 3 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip soğanlar ölünceye kadar kavrulur. Salçalar eklenir biraz da onlar kavrulur. Daha sonra haşlanmış olan mercimekler içerisindeki su ile ilave edilir, suyu az gelirse su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Haşlanmış olan nohut ve hazırlanmış olan köfteler de eklenir ve bulgurlar pişinceye kadar kaynatılır. Bu arada damak zevkine göre tuz, karabiber, pul biber ve limon suyu eklenir. En son yıkanıp küçük doğranmış olan ıspanaklar eklenir, ıspanaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: