15 Eylül 2023 Cuma

ÇİLEKLİ BORCAM TATLISI

 



Malzemeler:
Kek İçin:
4 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı un
Keki Islatmak için:
1 su bardağı süt
Muhallebisi için:
4 su bardağı süt
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tane yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı tereyağı
1 poşet krem şanti
Çilek sosu için:
500 gr çilek
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta ( açmak için yarım çay bardağı su)
4/3 su bardağı su
 
Yapılışı: Yumurtalar ve şeker geniş bir kaseye alınır ve mikserle çırpılır, daha sonra sıvı yağ ve su eklenir. Kuru malzemeler elenerek eklenir ve hepsi çırpılıp yağlı kağıt serilip üzeri margarin ile yağlanmış borcama karışım boşaltılır ve 170 dereceli fırında 30 dakika pişirilir. Pişen kek sıcaklığı çıkınca ters çevrilir ve kağıdı altından alınıp 1 su bardağı süt ile ıslatılır. Muhallebi malzemeleri tereyağı, vanilya ve krem şanti hariç diğerleri tencereye alınır ve sürekli karıştırarak ocakta pişirilir. En son vanilya ve tereyağı eklenip ocaktan alınır. Biraz ılıyınca içerisine krem şanti eklenip mikserle çırpılır.

Çilek sosu için çilekler istenilen şekilde doğranıp tencereye alınır. Toz şeker eklenir, nişasta bir kasede yarım çay bardağı su ile açılır ve çileklerin üzerine eklenir ve 4/3 su bardağı da su eklenip ocakta koyulaşıncaya kadar pişirilip ocaktan alınır. Soğumuş olan kekin üzerine hazırlanmış olan muhallebi düzgünce yayılır, onun üzerine de soğumuş olan çilek sosu yayılır ve bu şekilde en az 4 veya 5 saat buzdolabında bekletilir. Soğumuş olan tatlı dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun



Hiç yorum yok: