Malzemeler:
2 bağ karalahana
300 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
2 tane kuru soğan
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Karalahanaların sapları kesilip yıkanır. Tencerede kaynamakta olan suyun içerinse karalahanalar bırakılır ve 5 dakika kadar haşlanıp süzgece alınır. Geniş bir kâseye kıyma, yıkanmış olan pirinç, yemeklik doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, küçük doğranmış sarımsak, salçalar, baharatlar konulur ve üzerine yarım su bardağı kadar su konulup iç malzeme yoğrulup hazır hale getirilir. Karalahana yaprakları ortadan ayrılır ve damar kısmı bıçak ile kesilir. Lahananın parlak kısmı alta gelecek şekilde mat kısmına iç malzemeden konulup rulo şeklinde sarılır. Bütün yapraklar bu şekilde hazırlanır. Tencerenin tabanına 2 tane lahana yaprağı konur üzerine dolmalar dizilir, zeytinyağı gezdirilir, az tuz serpiştirilir ve üzerini geçecek kadar su konur. 2 yaprak lahana da dolmaların üzerine kapatılır ki kararamasın diye. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak önce harlı ateşte 5 dakika sonra kısık ateşte toplam 1 saat pişirilir, bu arada suyu az gelirse kaynamış su eklenebilir. Dolmalar biraz dinlendirildikten sonra yoğurt yanında servis yapılır. Afiyet olsun.
300 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
2 tane kuru soğan
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Karalahanaların sapları kesilip yıkanır. Tencerede kaynamakta olan suyun içerinse karalahanalar bırakılır ve 5 dakika kadar haşlanıp süzgece alınır. Geniş bir kâseye kıyma, yıkanmış olan pirinç, yemeklik doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, küçük doğranmış sarımsak, salçalar, baharatlar konulur ve üzerine yarım su bardağı kadar su konulup iç malzeme yoğrulup hazır hale getirilir. Karalahana yaprakları ortadan ayrılır ve damar kısmı bıçak ile kesilir. Lahananın parlak kısmı alta gelecek şekilde mat kısmına iç malzemeden konulup rulo şeklinde sarılır. Bütün yapraklar bu şekilde hazırlanır. Tencerenin tabanına 2 tane lahana yaprağı konur üzerine dolmalar dizilir, zeytinyağı gezdirilir, az tuz serpiştirilir ve üzerini geçecek kadar su konur. 2 yaprak lahana da dolmaların üzerine kapatılır ki kararamasın diye. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak önce harlı ateşte 5 dakika sonra kısık ateşte toplam 1 saat pişirilir, bu arada suyu az gelirse kaynamış su eklenebilir. Dolmalar biraz dinlendirildikten sonra yoğurt yanında servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder