Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
Yarım çay bardağı Ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı elma veya üzüm sirke
3,5 veya 4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
İçi için:
150 gr ceviz içi
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon
Hamuru açmak için:
1 su bardağı nişasta
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı
Yapılışı: Şerbet için şeker ve su tencereye alınıp kaynatılır, kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatılır. İnmesine yakın limon dilimi eklenir ve bir iki taşım daha kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan bir hamur yapılır, 12 tane bezeye ayrılır ve üzeri kapatılarak 20 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen bezeler ince şekilde nişasta ile açılır. Daha sonra açılan hamur oklavaya dolanır ve tezgâh üzerinde ileri geri 4 parmak genişliğinde iki üç kat katlanır, katlanan yere aralıklı olarak ceviz içi konulur (ben 5 parça ceviz içi koydum yani 5 tane tatlı hamuru çıkacak şekilde) daha sonra oklavadaki hamur ceviz içinin üzerine katlanır kalan hamur akordeon katlar gibi bitene kadar katlanır. Ceviz içinin kanaralarındaki kalan boşluk büzdürülerek sıkılır ve 5 parça tatlı hamuru olacak şekilde sıkılan yerlerden kesilip bir örtü üzerine alınır. Diğer bezlere de aynı işlem yapılır. Hazırlanan hamurlar kızdırılmış sıvı yağda kızartılır ve havlu kâğıt üzerine alınıp fazla yağı gidince hemen soğumuş şerbete atılır ve biraz bekletilip çıkarılır. Daha sonra servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder