16 Temmuz 2021 Cuma

BURMA TATLISI

 

 

Bu malzemeler 1 tepsi içindir
Malzemeler:
Hamur için:
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
50 gr margarin veya tereyağı
1 yemek kaşığı elma veya üzüm sirkesi
1 fiske tuz
1 dolu çay kaşığı kabartma tozu
4 veya 4,5 su bardağı un (kontrollü koymak gerekir)
İçi için:
300 gr ceviz içi
Hamuru açmak için:
Nişasta (mısır veya buğday fark etmez)
Üzeri için:
200 gr tereyağı
Yarım çay bardağı Ayçiçek yağı
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon
 
Yapılışı: Şerbeti hazırlamak için şeker ve su tencereye alınıp karıştırılır. İçerisine 1 dilim limon konulup ocağa alınır ve 10 dakika ocakta kaynatılıp soğumaya alınır.
Hamur için önce sıvı malzemeler karıştırılır ve kontrollü şekilde un eklenerek özlü bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur 150 gr lık bezelere ayrılır, ben 7 tane bezeye ayırdım. Hamur çok küçük açılıp aralarına bolca nişasta sürülerek üst üste konulup kapalı bir kap içerisinde 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir. Dinlenen her bir beze sadece nişasta ile ince bir şekilde açılır ve ortadan kesilir. Karşılıklı iki kenara rondodan çekilmiş olan ceviz içi yayılır ve açılan oklavadan daha ince bir oklavaya sarılarak iki tarafından büzdürülür. Daha sonra büzülen hamur oklavadan çıkartılıp fırın tepsisine yerleştirilir. Bütün bezlere aynı işlem yapılır. Daha sonra tereyağı eritilip üzerinin köpüğü alınır ve sıvı yağda eklenir ve tepsideki hazırlanan hamurların üzerine kaşık yardımı ile dökülür. 170 dereceli fırında 1 saat pişirilir. Tatlı fırından çıkınca 1 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkması beklenir ve daha sonra soğumuş olan şerbet üzerine dökülür. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun.
 
Not: İstenirse hamur 1 gün önce yapılıp pişirilir, şerbeti ertesi günü hazırlayıp şerbet sıcak olacak şekilde kızaran hamurun üzerine dökülebilir.

 

Hiç yorum yok: