Malzemeler:
Hamur için:
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
50 gr margarin veya tereyağı
1 yemek kaşığı elma veya üzüm sirkesi
1 fiske tuz
1 dolu çay kaşığı kabartma tozu
4 veya 4,5 su bardağı un (kontrollü koymak gerekir)
İçi için:
300 gr ceviz içi
Hamuru açmak için:
Nişasta (mısır veya buğday fark etmez)
Üzeri için:
200 gr tereyağı
Yarım çay bardağı Ayçiçek yağı
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon
Yapılışı: Şerbeti hazırlamak için şeker ve su tencereye alınıp karıştırılır. İçerisine 1 dilim limon konulup ocağa alınır ve 10 dakika ocakta kaynatılıp soğumaya alınır.
Hamur için önce sıvı malzemeler karıştırılır ve kontrollü şekilde un eklenerek özlü bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur hepsi eşit olacak şekilde 8 tane bezeye ayrılır. Hamur çok küçük açılıp aralarına bolca nişasta sürülerek üst üste konulup kapalı bir kap içerisinde en az 1 saat dinlendirilir. Dinlenen beze sadece nişasta ile ince bir şekilde açılır ve çok sıkı olmayacak şekilde oklavaya sarılıp iki kenarından büzülür. Daha sonra büzülen hamur dikkatlice açılır ve orta kısmına aralıklı olarak ceviz içi konulur, karşılıklı kenaralar ceviz içinin üzerine kapatılır ve aralarındaki boşluklar büzülerek sıkılır ve bıçak ile kesilir. Hazırlanan hamurlar altta kalan yer üste gelecek şekilde tepsiye birbirinin arasına gelecek şekilde yerleştirilir, bütün bezlere aynı işlem yapılır.
Daha sonra tereyağı eritilip üzerinin köpüğü alınır ve sıvı yağda eklenir ve tepsideki hazırlanan hamurların üzerine kaşık yardımı ile dökülür. 170 dereceli fırında 45 dakika veya 50 dakika kadar pişirilir. Tatlı fırından çıkınca 1 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkması beklenir ve daha sonra soğumuş olan şerbet üzerine dökülür. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun.
Not: İstenirse hamur 1 gün önce yapılıp pişirilir, şerbeti ertesi günü hazırlayıp şerbet sıcak olacak şekilde kızaran hamurun üzerine dökülebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder