500 gr yoğurt
1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
1 su bardağı nohut (istenirse)
1 dolu yemek kaşığı un
1 tane yumurta sarısı
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 dolu yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı: Nohut akşamdan ıslatılır ve sabah haşlanıp kenara alınır. Aşurelik buğday üzerini aşacak kadar su ilavesi ile kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Yoğurt, yumurta sarısı ve un çırpılır ve su eklenerek biraz açılır. Daha sonra kaynamakta olan aşurelik buğdayın suyundan azar azar yoğurtlu karışıma eklenerek çırpmaya devam edilir, bu işlem çok önemlidir eğer yoğurt ılıklaştırılmadan eklenir ise çorba kesilir, ve yoğurt ısınma kıvamına gelince sürekli karıştırarak kaynamakta olan buğdayın üzerine yoğurtlu karışım yavaş yavaş boşaltılır. Eğer su kıvamı koyu ise su, tavuk veya et suyu ilave edilir ve karıştırmaya devam edilerek kaynaması beklenir. Kaynamaya başlayınca un kokusu kalmaması için 3 dakika kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır. Eğer nohut ilave edilecek ise bu aşamada nohut eklenir. Tereyağı kızdırılır ve içerisine zeytinyağı, pul biber ve nane eklenip ocakta çevrilir ve çorbanın üzerine dökülür. Sıcak olarak seviş yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder