Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
3,5 veya 4 su bardağı un
Üzeri için:
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağı
İçi için:
4 tane patlıcan
1 tane küçük kuru soğan
1 tane kapya biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Araları için:
2 kase mısır veya buğday nişastası
Araları için:
2 kase mısır veya buğday nişastası
Yapılışı: Böreğin içini hazırlamak için patlıcanların kabukları soyulup küçük
küpler halinde doğranır ve acı suyu çıksın diye 1 saat kadar tuzlu suda
bekletilir. Daha sonra tencereye zeytinyağı konulur ve içerisine yemeklik küçük
doğranmış soğan eklenir ve soğan güzelce kavrulur. Kırmızı biber de çok küçük doğranır ve kavrulan
soğanın üzerine eklenip biber de kavrulur. Baharatları ve salçalar eklenip az
çevrilir ve tuzlu suda bekletilen patlıcanların suyu sıkılarak karışıma eklenir
ve çok kısık ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilip soğumaya
bırakılır.
Hamur malzemeleri yoğurma kabına alınarak yoğrulur, ele
yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur 24 tane bezeye ayrılır. Her
bir beze tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve 12 tanesi araları bolca nişasta
sürülerek üst üste konulur. Diğer 12 bezeye de aynı işlem yapılır. Daha sonra
12 tanesinin hepsi tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye
yerleştirilir. Arasına hazırlanan iç malzemesi yayılır. Diğer 12 beze de aynı şekilde açılıp için
üzerine kapatılır. Börek dilimlenir ve ısıtılmış olan sıvı yağ önce kesilen
yerlere kaşık ile dökülür, sonra kalan yağ üzerine gezdirilir. Önceden
ısıtılmış 180 dereceli fırında böreğin üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder