3 Eylül 2020 Perşembe

PATLICANLI ÇITIR BÖREK



Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
3,5 veya 4 su bardağı un
Üzeri için:
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağı
İçi için:
4 tane patlıcan
1 tane küçük kuru soğan
1 tane kapya biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Araları için:
2 kase mısır veya buğday nişastası


Yapılışı: Böreğin içini hazırlamak için patlıcanların kabukları soyulup küçük küpler halinde doğranır ve acı suyu çıksın diye 1 saat kadar tuzlu suda bekletilir. Daha sonra tencereye zeytinyağı konulur ve içerisine yemeklik küçük doğranmış soğan eklenir ve soğan güzelce kavrulur.  Kırmızı biber de çok küçük doğranır ve kavrulan soğanın üzerine eklenip biber de kavrulur. Baharatları ve salçalar eklenip az çevrilir ve tuzlu suda bekletilen patlıcanların suyu sıkılarak karışıma eklenir ve çok kısık ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilip soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri yoğurma kabına alınarak yoğrulur, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur 24 tane bezeye ayrılır. Her bir beze tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve 12 tanesi araları bolca nişasta sürülerek üst üste konulur. Diğer 12 bezeye de aynı işlem yapılır. Daha sonra 12 tanesinin hepsi tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Arasına hazırlanan iç malzemesi yayılır.  Diğer 12 beze de aynı şekilde açılıp için üzerine kapatılır. Börek dilimlenir ve ısıtılmış olan sıvı yağ önce kesilen yerlere kaşık ile dökülür, sonra kalan yağ üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında böreğin üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok: