29 Kasım 2015 Pazar

YELPAZE BÖREK

Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
2 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
2 tane yumurta (1’inin sarısı üzerine)
1 paket instant (kuru) maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 silme tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı un (yaklaşık)
İçi için:
4 tane haşlanmış patates
100 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Karabiber, kimyon, pul biber, tuz
İçini hazırlamak için: Patatesler haşlanır ve küçük doğranır, peynir, maydanoz ve baharatları eklenerek iç hazırlanır.
Aralarına sürmek için:
150 gr tereyağı(erimiş)
Üzeri için:
Susam, çörekotu


Yapılışı: Ilıtılmış süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılarak ılık bir ortamda maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yapılır ve tekrardan ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 2 tane bezeye ayrılır. Bezelerden biri ince olmayacak şekilde açılır, üzerine tereyağı sürülür ve bohça gibi kapatılıp, buzdolabında diğer bezeye aynı işlemi yapana kadar bekletilir. Dolapta bekletilen beze dikdörtgen şekilde açılır ve yağlanır, her tarafına patatesli iç yayılır, uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları birleştirilerek simit şekli verilir ve yağlı kağıt üzerinde eşit aralıklarla derin kesikler atılır ve her dilimi birbirinin üstüne gelecek şekilde yan yatırılır. Üzerine yumurta ve yoğurt karışımı sürüp ister susam isterseniz de çörek otu serpilir. Diğer bezeye de aynı işlem yapılır. Tepside yarım saat mayalandırılır. Önceden ısıtılmamış 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir, kızarmaya başlayınca ısı 170⁰’ye düşürülür. Afiyet olsun.
Bu ölçüden 2 tane börek çıkıyor, yarı ölçüsünü yapıp 1 tane yapılabilir.




Hiç yorum yok: