500 gr peskutan
1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 dolu yemek kaşığı un
1 tane yumurta
Üzerinin sokariçi için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 dolu yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı:
Nohut ve mercimek akşamdan ıslatılır ve sabah haşlanıp
kenara alınır. Aşurelik buğday üzerini aşacak kadar su ilavesi ile kısık ateşte
yumuşayana kadar pişirilir. En son haşlanmış nohut ve mercimekler eklenir. Peskutan,
yumurta ve un tel çırpıcı ile çırpılır ve su eklenerek biraz açılır. Daha sonra
kaynamakta olan aşurelik buğdayın suyundan azar azar peskutanlı karışıma
eklenerek çırpmaya devam edilir, bu işlem çok önemlidir eğer peskutan
ılıklaştırılmadan eklenir ise çorba kesilir, peskutanlı karışım ısınma kıvamına
gelince sürekli karıştırarak kaynamakta olan buğdayın üzerine yavaş yavaş
boşaltılır. Eğer su kıvamı koyu ise su, tavuk veya et suyu ilave edilir ve
karıştırmaya devam edilerek kaynaması beklenir. Kaynamaya başlayınca un kokusu
kalmaması için 3 dakika kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Kuru soğan yemeklik olarak çok küçük doğranır ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile bir tavaya alınıp güzelce kavrulur, en son tereyağı eklenip tereyağı ile de biraz kavrulur, nane eklenir az çevrilip ocaktan alınır ve çorbanın üzerine gezdirilerek dökülür. Çorbanın kapağı kapatılarak biraz dinlendirilir ve daha sonra sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder