29 Kasım 2023 Çarşamba

PESKUTAN ÇORBASI






Malzemeler:

500 gr peskutan
1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 dolu yemek kaşığı un
 1 tane yumurta
Üzerinin sokariçi için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 dolu yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı: Nohut ve mercimek akşamdan ıslatılır ve sabah haşlanıp kenara alınır. Aşurelik buğday üzerini aşacak kadar su ilavesi ile kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. En son haşlanmış nohut ve mercimekler eklenir. Peskutan, yumurta ve un tel çırpıcı ile çırpılır ve su eklenerek biraz açılır. Daha sonra kaynamakta olan aşurelik buğdayın suyundan azar azar peskutanlı karışıma eklenerek çırpmaya devam edilir, bu işlem çok önemlidir eğer peskutan ılıklaştırılmadan eklenir ise çorba kesilir, peskutanlı karışım ısınma kıvamına gelince sürekli karıştırarak kaynamakta olan buğdayın üzerine yavaş yavaş boşaltılır. Eğer su kıvamı koyu ise su, tavuk veya et suyu ilave edilir ve karıştırmaya devam edilerek kaynaması beklenir. Kaynamaya başlayınca un kokusu kalmaması için 3 dakika kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Kuru soğan yemeklik olarak çok küçük doğranır ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile bir tavaya alınıp güzelce kavrulur, en son tereyağı eklenip tereyağı ile de biraz kavrulur, nane eklenir az çevrilip ocaktan alınır ve çorbanın üzerine gezdirilerek dökülür. Çorbanın kapağı kapatılarak biraz dinlendirilir ve daha sonra sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
 
 
 

 

Hiç yorum yok: