11 Kasım 2021 Perşembe

İSTANBUL PİLAVI

 

Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
4,5 su bardağı su
500 gr sotelik tavuk göğüs eti
1 tane kuru soğan
1 su bardağı konserve bezelye
100 gr çiğ badem
100 gr tuzsuz Antep fıstığı
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, tarçın, yenibahar, zerdeçal
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Pirinçler geniş bir kase içerisine alınır, üzerine 1 dolu yemek kaşığı tuz eklenir ve üzerini geçecek kadar kaynamış su konulup 30 dakika kadar ıslanmaya bırakılır. Daha sonra pirinçler bol su ile ezmeden yıkanır ve süzgece alınıp hazırlanır.
Isıtılmış tavaya az zeytinyağı konulup tava ısıtılır ve tavuk etleri hızlı ateşte kavrulur. Kavrulan tavuk etlerinin üzerine piyazlık doğranmış olan soğan eklenir ve hepsi beraber kavurmaya devam edilir. En son karabiber ve tuz eklenip tavuk etleri bir kenara alınır. 
Pilavın pişirileceği tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı da sıvı yağ konulur, içerisine kabukları soyulmuş olan bademler eklenip bademlerin rengi dönünceye kadar kavrulur ve bademlerden 1 yemek kaşığı kadar üzerini süslemek için ayrılır. Kalan bademlerin üzerine bol suda yıkanıp süzdürülmüş olan pirinçler eklenir ve pirinçler de kavrulur. Baharatları eklenir, tereyağı da eklenip biraz daha kavrulur. Ölçülü kaynamış olan sudan biraz eklenir, bezelye ve tavuk etleri de bu aşamada eklenir,  kalan suyun tamamı eklenip pilav önce hızlı ateşte 2 dakika kadar sonra ocağın altı kısılarak pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Pilavın pişmesine yakın başka bir tavada az tereyağı ile Antep fıtıkları biraz kavrulur ve 1 yemek kaşığı üzeri için ayrılıp kalan Antep fıstıklı yağ pişen pilavın üzerine dökülür ve pilavın üzeri havlu kağıt ile kapatılıp demlenmeye bırakılır. Demlenen pilav güzelce karıştırılıp servis tabağına alınır, üzeri badem ve Antep fıstığı ile süslenip servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: