8 Eylül 2021 Çarşamba

EKŞİLİ SALATALIK DOLMASI (HIYARLET)


Malzemeler:
8 tane büyük salatalık
6 tane dolmalık biber
150 gr tane sumak
İçi için:
300 gr orta yağlı kıyma
1 tane kuru soğan
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tutam maydanoz
Yapılışı: Sumak geniş bir kaseye konulur ve üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenerek ağzı kapatılıp ekşisinin çıkması sağlanır.
Salatalıklar ve biberler yıkanır ve içleri oyulup hazırlanır. Kıyma, yemeklik doğranmış olan soğan, bulgur, salçalar, baharatlar, zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanoz geniş bir kap içerisine alınır, biraz da su eklenerek bütün malzemeler karıştırılır.  Salatalıkların ve biberlerin içerisine iç malzeme doldurulur ve tencereye ağız kısımları birbirini kapatacak şekilde dizilir ve 2 su bardağı kaynamış  su eklenip kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir. Daha sonra ıslatılmış olan sumak tel süzgeç ile kaynayan dolmaların üzerine süzdürülür ve 45 dakika kadar daha pişirilir (eğer su az gelirse su ilave edilebilir). Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: