24 Mayıs 2018 Perşembe

KÖFTELİ PİLAV blogda



Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
2 tane havuç
1 bağ ıspanak
1 tene küçük kuru soğan
Yarım kapya biber
Tuz

Köftesi için:
500 gr kıyma
1 tane küçük soğan
3 yemek kaşığı galeta unu
1 tane yumurta
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber

Domates sosu için:
1 tane kapya biber
2 tane köy biberi
3-4 tane olgun domates
Tuz, karabiber, pul biber, 1 tane kesme şeker

Yapılışı: Pirincin üzerine 1 dolu yemek kaşığı tuz, üzerini aşacak kadar da kaynar su konulur karıştırılıp 2 saat kadar ıslatılır.
Ispanak güzelce yıkanıp kurulanır. 1 soğan ve yarım kapya biber çok küçük yemeklik olarak doğranır. Tencereye 1 dolu yemek kaşığı zeytinyağı eklenir, soğan ve kapya biber güzelce kavrulur içerisine ıspanaklar eklenip hızlı ateşte ıspanaklar sulanmadan sotelenir ve bir tabağa alınır, aynı tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı konulur ve içerisine rendelenmiş havuçlar konulup, havuçlar ölünceye kadar sotelenip bir tabağa alınır.
Tuzlu suda bekletilen pirinçler güzelce yıkanır. Pilavın pişirileceği tencereye 1 dolu servis kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı konulur. İçerinse suyu süzülen pirinçler eklenir ve güzelce kavrulur. Daha sonra 4,5 su bardağı kaynamış su konulur önce hızlı ateşte 3 dakika sonra kısık ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir ve üzeri havlu kâğıt ile kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Köfte için köfte malzemeleri güzelce yoğrulur, misket büyüklüğünde bezeler alınıp avuç içerisinde yuvarlanır. İstenirse kızgın yağda kızartılır, istenirse de yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip 180˚fırında köfteler pişirilir. Diğer tarafta domates sosu hazırlanır. Bunun için köy biberleri ve kapya biberi küçük doğranıp zeytin yağında kavrulur. İçerisine kabukları soyulup küp doğranmış olan domatesler eklenip hiç suyu kalmayıncaya kadar sotelenir. Daha sonra içerisine pişmiş olan köfteler eklenip karıştırılır.
Demlenen pilav 2 parçaya bölünür 1’inin içerisine ıspanaklı karışım konulup harmanlanır. Diğer pilava havuçlu karışım konulup harmanlanır.
Pilavın servis edileceği derin bir borcama veya kelepçeli kalıba önce ıspanaklı pilav bastırılarak yerleştirilir. Onun üzerine havuçlu pilav yayılıp bastırılır. En üstüne de domates soslu köfte yerleştirilir ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun





Hiç yorum yok: