9 Aralık 2016 Cuma

PORTAKALLI KEREVİZ DOLMASI


Malzemeler:
5 tane kereviz
Dolması için:
1 su bardağı pirinç (tam dolu değil)
1 tane kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı küçük doğranmış kereviz sapı
Yarım demet dereotu
5 dal taze soğanın yeşil kısmı (beyazı pişirme sosuna eklenecek)
1 çorba kaşığı şeker
Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
1 tane portakal kabuğu
Pişirme sosu için:
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 tane portakal suyu
Tuz, karabiber
Kereviz sayısı kadar dilim portakal
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Dolmanın içi için küçük doğranmış olan soğan zeytinyağında kavrulur ve içerisine pirinç ve baharatları eklenir. 1,5 su bardağı su ilave edilip suyunu çekinceye kadar pişirilir ve ince kıyılmış dereotu ve yeşil soğan eklenip karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.
Kerevizler soyulur ve limonlu suda bekletilir, ortalarından 2 ye kesilir ve içleri bir kaşık yardımı ile oyulur bütün kerevizler bitene kadar tekrardan limonlu suya bırakılır, kararmasınlar diye. Bir tencereye 3-4 parmak kadar su konulur ve biraz tuz atılıp kaynatılır. Oyulan kerevizler kaynamış suya bırakılır ve 15 dakika kadar haşlanır.
Dolmaların pişeceği yayvan bir tencereye küçük doğranmış soğan ve zeytinyağı eklenir ve soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine un ilave edilir biraz daha çevrilir. Portakal suyu, baharatlar eklenir ve haşlanan kerevizler tencerenin dibine dizilir. İçlerine hazırlanan iç paylaştırılır ve her bir kerevizin yanına 1’er dilim portakal konulur. 1 çay bardağı kadar su ilave edilir ve ağzı kapalı olarak pişirilir. Tencerede soğutulduktan sonra servis tabağına alınır ve soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.







Hiç yorum yok: