22 Kasım 2017 Çarşamba

PATATES DOLGULU KÖFTE


Malzemeler:
Köftesi için:
700 gr orta yağlı kıyma
1 tane kuru soğan
1 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
3 yemek kaşığı galeta
1 tane yumurta
Yarım yemek kaşığı domates, 
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
Patates püresi:
2 tane haşlanmış patates
Yarım çay bardağı süt
Tuz, karabiber, muskat
Sosu için:
2 tane kırmızı biber
1 paket mantar
10 tane arpacık soğan
4 diş sarımsak
10 tane çeri domates
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber,
1 tutam maydanoz
1 tutam taze kekik
Yapılışı: Köfte malzemeleri ile köfte yapılır ve buzdolabında 1 saat dinlendirilir.
Haşlanmış olan patatesler ezilir ve tereyağı, süt ve baharatlarla birlikte ocakta az çevrilir ve soğumaya bırakılır.
Sos için arpacık soğanlar ve sarımsaklar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış olan kırmızıbiberler eklenir kavurmaya devam edilir. Mantarlar azar azar eklenerek sotelemeye devam edilir. Salçalar, yeşillikler ve baharatlar eklenir biraz daha çevrilir. Dörde kesilmiş olan çeri domatesler de eklenir ve 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır.
Dinlenmiş olan köfte malzemesi limondan küçük parçalara ayrılır ve avuç içerisinde inceltilip soğumuş olan patates püresinden küçük toplar yapılır ve açılmış olan köftenin ortasına konulup kapatılır ve içli köfte gibi yuvarlanıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Hazırlanan mantarlı sos dikdörtgen borcamın dibine yayılır, onun üzerine pişen köfteler dizilir ve tekrardan fırında hepsi bütünleşinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak seviş yapılır. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok: