16 Mayıs 2016 Pazartesi

LAZ BÖREĞİ


Malzemeler:
Hamuru için:
1 su baradağı(tam dolu)
1 tane yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 tutam tuz
3,5 su bardağı un (kontrollü koymak gerekir)
Muhallebisi için:
1,5 kg süt
3 tane yumurta
1 dolu yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı pirinç unu
3  su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı  karabiber
Şerbeti için:
3 su barağı şeker
2,5  su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için:
200 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Önce şerbet malzemeleri kaynatılır ve inmesine yakın limon suyu sıkılarak bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Daha sonra muhallebi malzemelerinin hepsi çırpılır ve karıştırılarak ocakta pişirilir, (çok katı bir muhallebi olacak) ve soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri yoğrulur ve 15 dakika kadar dinlendirilir. Daha sonra 14 tane bezeye ayrılır.  Her bir beze nişastalı un karışımı ile ince bir şekilde açılır ve yağlanmış olan tepsiye aralarına eritilmiş olan tereyağı ve sıvı yağ karışımından az sürülerek 7 tanesi tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirilerek üst üste konulur ve soğumuş olan  muhallebi arasına yayılır ve üzerine karabiber serpilir. Daha sonra kenarlarındaki sarkan parçalar muhallebinin üzerine kapatılır, muhallebi kenarlarından çıkmasın diye. Kalan 7 beye de aynı işlem yapılır ve bu seferde kenarlarından sarkan parçalar tepsinin alt kısmına sıkıştırılır. Dilimlenerek üzerine kalan yağ gezdirilir ve 180’de üzeri ve altı güzelce kızarana kadar 55-60 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbet üzerine dökülür ve şerbeti çekince servis yapılır. Afiyet olsun


Hiç yorum yok: