7 Aralık 2015 Pazartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 paket kuru (instant) maya
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı  (yumuşak)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı  kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)
İçi için:
3 dolu yemek kaşığı haşhaş ezmesi
1 çay bardağı zetinyağı
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı

Yapılışı: Ilıtılmış süte şeker ve maya yoğurma kabın alınıp karıştırılır ve ılık bir ortamda maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılıp çok az mayalandırılır. 12 tane bezeye ayrılır, merdane ile biraz açılır ve içerisine yağ ile inceltilmiş olan haşhaş sürülür ve rulo şeklinde sarılır. Daha sonra rulonun ortasından sonunu koparmadan kesilir ve kesilen 2 parça zıt yönlere bükülür ve sonra birbirine dolanarak simit şeklinde kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ilık bir ortamda yarım saat kadar mayalandırılır. Önceden ısıtılmamış 120 dereceli fırında önce 20 dakika sonra fırının ısısını 180 dereceye yükseltip  üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: